Wat is Stoelmassage?

Stoelmassage is een drukpuntmassage voor nek, schouder, rug, armen en handen in een speciaal daarvoor ontworpen ergonomische stoel. De massage wordt gegeven door een professionele en gediplomeerde masseur. U kunt uw kleding gewoon aanhouden. De massage duurt variërend tussen de 10 en 20 minuten en vindt plaats bij u op kantoor of in een ruimte bij u op kantoor.

Het effect van stoelmassage 
Stoelmassage zorgt voor een betere doorbloeding waardoor je je fitter gaat voelen en je concentratievermogen verbetert. Ook is de masseur in staat om vroegtijdig overbelasting te signaleren en hierop te anticiperen. Hierdoor wordt voorkomen dat kleine ongemakken verergeren en helpt deze aanpak verzuim op het werk tegen te gaan.
Naast het fysiek medische gedeelte wordt stoelmassage gezien als een ‘schouderklopje’ van de werkgever. Een kado van de baas, waarmee hij/zij de waardering uit naar de medewerkers.
Het heeft een positief effect op de arbeidsbeleving van medewerkers.

Voor wie
Stoelmassage is vooral bijzonder zinvol voor medewerkers die langdurig in dezelfde houding werken. Dat kan zijn achter een computer bij administratieve werkzaamheden of intensief programmeerwerk. Toch kan stoelmassage juist ook bij een buitendienst -waar veel fysiek werk wordt verricht of veel autoreistijd geldt- essentieel zijn om lichamelijke klachten door overbelasting te voorkomen. ​

 

Voordelen van een bedrijfsmassage

 • Vermindert de werkstress
 • Verlaagt risico op ziekteverzuim
 • Verhoogt de productiviteit
 • Korte massage van 10-15 minuten
 • Al te boeken vanaf 2 uur aaneengesloten
 • Bevordert herstel van spierweefsel
 • Verlicht nek-, rug- en schouderklachten

 Tips voor het instellen van je werkplek

Wij geven je graag een overzicht van belangrijke tips die je kunt geven in relatie tot het instellen van de kantoorwerkplek.

De hoogte van de zitting
Zorg dat u met de voeten plat op de grond kunt zitten of plaats een voetensteun.
Zorg dat de hoek tussen boven- en onderbeen 90 graden is.
Zorg dat de bovenbenen en knieën niet worden afgekneld.
Stel de zitdiepte zo in dat er enige ruimte is (een vuist) tussen de zitting en het onderbeen.

De rugleuning
De onderrug dient ter hoogte van de lendeholte (‘broekriemhoogte’) de meeste ondersteuning te ondervinden.
Stel de hoogte van de lendesteun hierop in.

Armleuningen
Bij ontspannen van de armen dient de arm een hoek van 90 graden te kunnen hangen, waarbij de schouders laag hangen en de onderarmen nog voldoende ondersteund worden door de armleuning.
Ontspan uw schouders, voorkom dat u met opgetrokken schouders achter het toetsenbord zit.

Werktafel of bureau
De hoogte van de armleuning van de stoel moet gelijk zijn aan de hoogte van het bureau. Pas zo nodig de hoogte van het werkblad aan.
Indien het werkblad niet in hoogte verstelbaar is past u de hoogte van uw stoel aan, en kunt u eventueel gebruik maken van een voetenbankje.
Bij een te laag werkblad zijn blokjes of uitschuifpoten soms een oplossing.
Zorg voor voldoende beenruimte.

Opstelling van het beeldscherm
Zorg dat uw beeldscherm recht voor u staat opgesteld.
Zorg dat het beeldscherm tussen de 55 à 75 cm van uw ogen afstaat. Dit is ongeveer gelijk aan uw armlengte.
Zorg dat de bovenste regel van het beeldscherm op ooghoogte staat.
Gebruik eventueel een monitor verhoging om de hoogte van het beeldscherm goed in te stellen.

Toetsenbord
Ga recht voor het toetsenbord zitten en plaats het toetsenbord 8 à 10 cm van de rand van het werkblad.
Probeer tijdens het typen uw polsen recht te houden. Voorkom dat de pols te ver naar achteren buigt, waardoor klachten kunnen ontstaan. Het gebruik van een polssteun tijdens het typen wordt over het algemeen afgeraden.


 

Investering
De kosten van de massages worden bepaald door de wijze waarop dit aan uw medewerkers wordt aangeboden. Hier zijn meerdere manieren voor. Betaling is mogelijk via de werkgever óf de medewerkers betalen de stoelmassages via het brutoloon. Dat laatste heeft voordelen voor zowel de werknemer als werkgever.

Let wel !  Een zieke medewerker kost een bedrijf veel geld, gemiddeld 250 tot 400 euro per dag. (Bron CBS).
Met een budget van 200 euro ( dit  bedrag is een bedrijf voor 1 ziektedag minimaal kwijt!) kan dezelfde medewerker elke maand gemasseerd worden!

 

Fiscale voordeel

De fiscale voordelen van stoelmassage bij bedrijven zijn in het leven geroepen omdat de overheid ook het belang inziet van gezonde en fitte medewerkers. Hiernaast een overzicht van de huidige regelingen.

 

Fiscale voordelen: werkkostenregeling

Stoelmassage valt voor de belastingdienst onder de nihil waardering. Hierdoor kan de werkgever stoelmassages onbelast ter beschikking stellen aan haar werknemers. De kosten maken geen deel uit van de 1,2% werkkostenregeling. Zie hiervoor ook het Handboek loonheffingen van de belastingdienst onder artikel 20.2.5 over de werkkostenregeling.

 

Fiscale voordelen: loonbelasting

De kosten zijn aftrekbaar als bedrijfskosten en vallen niet onder de loonbelasting als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Zie onderstaande informatie (bron: website van de Belastingdienst).

 

 

De  werkkostenregeling zorgt ervoor dat er een aantal dingen veranderen als het gaat om het aanbieden van stoelmassages aan werknemers.

 

Werkkostenregeling
Naast de bestaande mogelijkheid om stoelmassages op te nemen in het arboplan onder de bestaande voorwaarden kan de werkgever er nu ook voor kiezen om het stoelmassage aanbod ook laten vallen onder de nieuwe werkkostenregeling (WKR). Dit betekent dat er maximaal 1,4 procent van het totale fiscale loon (de zogeheten ‘vrije ruimte’) besteed mag worden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor de medewerkers.

 

Voordeel: meer vrijheid
Deze nieuwe werkkostenregeling, die vanaf 2013 voor álle werkgevers geldt, heeft als belangrijk voordeel dat de werkgever geen rekening meer hoeft te houden met de voorwaarden en beperkingen van de bestaande regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen. Oftewel: de werkgever krijgt meer vrijheid.

 

Jaar 2017

Op de site van de Belastingdienst, Handboek Loonheffingen 2016, staat:

Stoelmassage of reflexzonemassage

Een stoelmassage of reflexzonemassage kunt u onder de volgende voorwaarden onbelast ter beschikking stellen:

 • U hebt als werkgever een arboplan.
 • De massage maakt in redelijkheid deel uit van dat arboplan.
 • De massage vindt tijdens werktijd plaats.
 • De werknemer hoeft geen eigen bijdrage te betalen.

En in de Nieuwsbrief Loonheffingen 2017 van 19 december, waar alle wijzigingen in staan, komt het woord stoelmassage niet voor. De BvS gaat er daarom vanuit dat er niks wijzigt.